Vindere 2018

Årets Børnespil 2018: Cirkus Topito

2-4 spillere. 15 min. Fra 6 år

Udviklet af Marco Teubner, grafisk design af Marie Cardouat. Udgivet af spilbræt.dk

Hvem stabler bedst løven oven på elefanten, der i forvejen står oven på den cyklende bjørn og den gakkede abe? ‘Cirkus Topito’ går på tværs af alder, da alle dyster om først at få stablet de otte træbrikker med cirkus-aktører på forskellig vis, så de passer til egne opgavekort. En gennemført idé, der fungerer fænomenal i praksis og med eksemplarisk solide spillebrikker.

Årets Familiespil 2018
Magic Maze
1-8 spillere. 15 min. Fra 8 år.

Udviklet af Kasper Lapp, grafisk design af Gyom. Udgivet af spilbræt.dk.

En dværg, elver, kriger og troldmand spurter ind i et supermarked. Det er ikke starten på en vittighed, men oplægget til et af de mest originale danske brætspil til dato. I ‘Magic Maze’ skal I uden at tale sammen på tid flytte alle eventyrerne rundt på et altid foranderligt bræt, så de alle får fat på deres magiske genstande i supermarkedet og bagefter slipper sikkert ud igen. Hver spiller har forskellige evner, og stilheden i spillet kræver skarpt overblik, stram koordinering og ikke mindst stort smil på læben fra først til sidste brikryk.

rets Selskabsspil 2018
The Mind
2-4 spillere. 15 min. Fra 8 år.

Udviklet af Wolfgang Warsch, grafisk design af Oliver Freudenreich.
Udgivet af Spilbræt.dk

Årets mest simple spil er af den slags, der vil blive talt om, længe efter sidste kort er lagt. Alle spillere samarbejder om at få lagt tal-kort fra hånden ned på bordet i den rigtige rækkefølge, men da der ikke må tales undervejs, handler alt om øjenkontakt,kropssprog og synkronisering af fornemmelsen af tid med hinanden.

Årets Voksenspil 2018

Azul

2-4 spillere. 30-45 min. Fra 10 år.

Udviklet af Michael Kiesling, grafisk design af Philippe Guérin, Chris Quilliams. Udgivet af Asmodee Nordic.

Der er rift om de farverige kakler i dette smukke abstrakte strategispil, der næsten kan få en til at ønske sig tilbage til den tid, hvor kakkelbord ikke var et skældsord. Når man er færdig med at savle over spillets lækre design, finder man ud af, at der er dybde og strategi i at få fat i kaklerne med det rigtige mønster på det rigtige tidspunkt.

Årets Kenderspillet 2018
Terraforming Mars
1-5 spillere. 120 min. Fra 12 år.

Udviklet af Jacob Fryxelius, grafisk design af Isaac Fryxelius.
Udgivet af spilbræt.dk

Kun få længerevarende, dybere og større strategiske brætspil har formået at ramme den perfekte balance mellem historie, spilmekanik og strategi som det svensk-designede ‘Terraforming Mars’. Som hver jeres håbefulde mega-firma gælder det om at kolonisere Mars på bedst mulig vis, hvilket som spiloplevelse føles altid både udfordrende, varieret og givende – særligt hvis det udvides med de stærke udvidelsespakker, der allerede er udkommet til spillet.

Juryens Specialpris

The Mind

2-4 spillere. 15 min. Fra 8 år.

Udviklet af Wolfgang Warsch, grafisk design af Oliver Freudenreich. Udgivet af Spilbræt.dk

 

Det handler aldrig om at tælle, fortælle eller lave hemmelige tegn og fagter, fordi kortspillet ‘The Mind’ trækker på helt andre og dybere mekanikker i os mennesker. Målet er at lægge talkort ned i korrekt rækkefølge uden at tale sammen, men det kræver, at alle synkroniserer deres tidsopfattelser omkring bordet.

‘The Mind’ er lige så enkelt, som det er genialt. Det er vores tids bud på ‘UNO’, og en interessant rejse ind i, hvordan vi som mennesker spiller, agerer og kommunikerer, når vi ikke har talesprog til rådighed.